FAQ-ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

SAMOZAPOŠLJAVANJE

Potporu za samozapošljavanje mogu koristiti nezaposlene osobe koje su prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje barem jedan dan.

Za djelatnost koju želite registrirati poželjno je imati obrazovanje i formalno radno iskustvo.  Također, jednako važan čimbenik je kvalitetno izrađen poslovni plan uz procjenu prihoda, troškova i u konačnici dobiti.  Ukoliko niste u mogućnosti kvalitetno sastaviti vaš poslovni plan, savjetujemo da angažirate konzultanta za pisanje poslovnog plana i da vas prati kroz cijeli postupak. Na taj način ćete skratiti cijeli proces i povećati si šansu za ostvarivanje potpore za samozapošljavanje.

Zahtjev za potporu za samozapošljavanje podnosi se isključivo online putem portala mjere.hr.

Kako biste se mogli prijaviti potrebno je imati pristup sustavu e-građani.

Za sudjelovanje na online radionici samozapošljavanja potrebno je pristupiti Microsoft Teams usluzi. To je moguće putem računala ili pametnog telefona koristeći web preglednik ili aplikaciju.  Ukoliko nemate iskustva s uslugama za online sastanke, predlažemo upotrebu aplikacije za pametni telefon jer ovi uređaji imaju potrebnu zvučnu podršku: mikrofon i zvučnik.

Naš savjet klijentima je da prvo porade na ključnim kriterijima ocjenjivanja, a to su radno iskustvo i obrazovanje. Ako niste educirani u području pretežite djelatnosti, uvijek savjetujemo da prije predaje poslovnog plana, završite edukaciju koja je direktno povezana s djelatnošću kojom se planirate baviti. Ukoliko imate neformalno radno iskustvo možete ga dokazati s preslikom vaših radova. Ukoliko ste bez radnog iskustva i obrazovanja od iznimne je važnosti da je poslovni plan sastavljen temeljito, detaljno i kvalitetno.

Mijenjanje ponuda je dopušteno tako da određeni proizvod možete kupiti od drugog dobavljača ili pak drugog brenda. Kada je u pitanju izmjena troškovnika, to nije dozvoljeno, ali je jako važno da se novac utroši unutar one kategorije koja je navedena u troškovniku, kao npr. oprema za rad, IT oprema i sl.

Obavezno je potrebno priložiti potvrdu da niste blokirani koju morate osobno podignuti u FINI, a koja ne smije biti starija od 7 dana od trenutka slanja zahtjeva. Također, prilažete i ponude iz troškovnika. 

Postoji i neobavezna dokumentacija koju je svakako poželjno dostaviti kao npr. objašnjenje troškovnika, SWOT analiza, preslika diploma, pisma namjere i dr.

Uobičajeno čekanje za dobivanje ocjene je 15-30 dana od trenutka predaje poslovnog plana. Nakon što stigne pozitivna ocjena u roku od 30 dana potrebno je otvoriti poslovni subjekt i HZZ dostaviti svu potrebnu dokumentaciju.  Za prikupljanje sve dokumentacije trebati će vam do 10 dana. Nakon dostavljanja sve tražene dokumentacije HZZ-u, pozvati će vas na potpisivanje ugovora. U trenutku kada je ugovor potpisan s obje strane, slijedi isplata novčanih sredstava na račun vašeg poslovnog subjekta. Cijeli proces može trajati u prosjeku 60 dana.

Temeljem ugovora o korištenju potpore male vrijednosti koji se potpisuje s HZZ-om obveza je poslovati 24 mjeseca isključivo unutar vlastitog poslovnog subjekta. Iz toga proizlazi da se ne može zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca.

Ne mora se čekati ocjena poslovnog plana za otvaranje poslovnog subjekta, no našim klijentima uvijek savjetujemo da sačekaju. 

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati. Pretplatite se na naš Newsletter i pratite nas na našim društvenim mrežama kako biste na vrijeme saznali sve novosti iz svijeta poduzetništva koje redovito objavljujemo.

POREZI I RAČUNOVODSTVO

Paušalni obrt je obrt koji je izabrao paušalni način oporezivanja.

Da bi obrt mogao poslovati kao paušalni moraju biti zadovoljena dva uvjeta:

  • da nije u sustavu PDV-a
  • po osnovi samostalne djelatnosti ostvaruje primitke manje od 40.000,00 €

Više o tome možete saznati na našim edukacijama i mentorskom programu

Edukacije za poduzetnike, obrtnike paušalce i dohodaše (biz-solution.hr)

Paušalni obrt možete odabrati zato što:

  • kod paušalnog obrta vođenje poslovanja je jednostavno,
  • svi troškovi poreznih davanja su unaprijed poznati tj. nema iznenađenja na kraju godine,
  • jednostavan način izlaza na tržište ukoliko se tek kreće u poduzetništvo, ili se samo želi testirati poslovna ideja ili je potrebno poslovanje bez ulaska u sustav PDV-a.

Više o tome možete saznati na našim edukacijama i mentorskom programu:

Edukacije za poduzetnike, obrtnike paušalce i dohodaše (biz-solution.hr)

Kada je u pitanju ulazak u sustav PDV-a bitno je znati sljedeće:

  • limit za ulazak u sustav PDV-a je 40.000,00 € prometa i kad se pređe taj iznos ulazi se u sustava PDV-a po sili zakona,
  • ako je iduće godine promet manji od 40.000,00 € na razine godine, oni koji su ušli u sustav PDV-a po sili zakona, mogu izaći iz PDV-a,
  • u sustav PDV-a može se ući i vlastitom voljom, što onda obvezuje naredne 3 godine.

Više o ovoj temi kao i o tome da li ući ili ne u sustav PDV-a, možete saznati na našim edukacijama i mentorskom programu:

Edukacije za poduzetnike, obrtnike paušalce i dohodaše (biz-solution.hr)

Ili jednostavno zakažite online poslovno i financijsko savjetovanje: 

Online poslovno i financijsko savjetovanje

Druga djelatnost je samostalna djelatnost obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te ostalih samostalnih djelatnosti koju nositelj djelatnosti obavlja uz radni odnos.

Više o tome na koji način obavljati drugu djelatnosti uz već postojeći posao i sve što vam je za to potrebno možete saznati na našim edukacijama i mentorskom programu:

Edukacije za poduzetnike, obrtnike paušalce i dohodaše (biz-solution.hr)

Obrtničke djelatnosti mogu se, uz propisane uvjete, obavljati i kao domaća radinost ili sporedno zanimanje. Domaća radinost je izrada proizvoda fizičke osobe, kod kuće, osobnim radom uz ispunjavanje propisanih uvjeta kojima se uređuje pojedina djelatnost.

Sporedno zanimanje je obavljanje uslužnih djelatnosti kod kuće osobnim radom, odnosno kod naručitelja usluge.

Više o tome tko sve smije i pod kojim uvjetima obavljati domaću radinost i sporedno zanimanje, možete saznati na našim edukacijama i mentorskom programu:

Edukacije za poduzetnike, obrtnike paušalce i dohodaše (biz-solution.hr)

Imate pitanja ili vas zanimaju naše usluge?

JAVITE SE!

E-MAIL

info@biz-solution.hr

mobitel


+385 98 444 075


Povežimo se

Kontakt

error: Sadržaj je zaštićen!!!