imam paušalni obrt i meni knjigovođa ne treba

Objavljeno: 30. travnja 2024.

Osnivanje obrta i početak poslovanja vrlo je jednostavno i besplatno, a redovna davanja su povoljna, posebice ako se radi o obrtu s paušalnim modelom oporezivanja. Upravo kod paušalnog obrta se jako često misli da knjigovođa ne treba.

Bez obzira koju vrstu poslovnog subjekta otvaramo to vuče sa sobom niz odgovornosti i obveza koje nisu tako banalne i bezopasne kako nam se može činiti. Ako se nismo informirali ili smo informacije prikupljali na krivom mjestu i od krivih osoba, nije nimalo lagano.

U konačnici, može koštati daleko više novaca i vremena nego da smo investirali i informirali se na adekvatan način o osnovama koje kao poduzetnici moramo znati.

Osnivanje obrta vrlo je jednostavno i besplatno, a redovna davanja u obrtu su povoljna, posebice ako se radi o obrtu s paušalnim modelom oporezivanja.

Informacije i savjete oko otvaranja i vođenja svog (paušalnog) obrta nerijetko tražimo na internetu i po raznim grupama, od prijatelja i poznanika koji nas upućuju što i kako.

No, ako postupamo po njihovim savjetima je li to uvijek u skladu sa zakonom?

Obveze obrtnika i drugih poduzetnika

Bez obzira koju vrstu poslovnog subjekta otvaramo to vuče sa sobom niz odgovornosti i obveza koje nisu tako banalne i bezopasne kako nam se može činiti. Ako se niste informirali ili ste informacije prikupljali na krivom mjestu i od krivih osoba, nije nimalo jednostavno. To nas u konačnici može koštati daleko više novaca i vremena nego da smo investirali i informirali se na adekvatan način o osnovama koje kao poduzetnici moramo znati.

Neke od osnova su:

  • poznavanje obveza o davanjima koje imamo prema nadležnim institucijama – Poreznoj upravi, HZMO, HZZO i ostalima što ovisi o našem poslovnom subjektu i gospodarskoj djelatnosti koju obavljamo
  • poznavanje obveza o ispunjavanju i predaji potrebnih zahtjeva, obrazaca i izvještaja
  • informiranost o obvezama vezano za izdavanja računa – koji su elementi računa i koje zakone moramo pratiti po pitanju izdavanja računa
  • poznavanje obveza u slučaju poslovanja s fizičkim i pravnim osobama iz inozemstva

Nastavi niz…

Posljedice neispunjavanja obveza u poslovanju

Svakodnevno nas kontaktiraju poduzetnici koji su zbog nepoznavanja ili neadekvatnog poznavanja svojih odgovornosti i obveza, onih banalnih od kojih smo neke spomenuli, već dobili prekršajnu kaznu nadležnih institucija. To je situacija kada, osim što treba platiti kaznu, treba ispravljati krive Drine u jako kratkom roku što sa sobom nosi dodatne troškove.

Jednako često dobivamo upite od poduzetnika koji isto tako ne znaju osnove koje bi trebali znati za uredno poslovanje zbog čega ne posluju u skladu sa zakonima i stalno su u prekršaju. Oni su imali sreće ali i kod njih je pitanje trenutka kada će im se dogoditi sudbina ranije spomenutih poduzetnika.

Zajedničko svima njima jest da i im je netko rekao da im ne treba knjigovođa jer sve mogu sami s obzirom da je to sve jako banalno i jednostavno, a po zakonu nisu obvezni imati knjigovođu.

Točno, činjenica jest da po zakonu nitko nije obavezan imati knjigovodstvo – niti obrt s paušalnim oporezivanjem, niti obrt dohodaš ali niti poduzeće, pa ni one velike kompanije.

Zakonska obveza za tako nešto jednostavno ne postoji!

No postoji zakonska obveza za svakoga tko obavlja gospodarsku djelatnost da radi sve u skladu sa zakonima koji se na njega odnose.

Postoji li rješenje za poslovanje mog obrta?

Ako niste završili obrazovanje ili barem kvalitetnu edukaciju iz područja računovodstvene i knjigovodstvene djelatnosti najčešće niste svjesni što sve trebate ili ne trebate u svom poslovanju i koje su posljedice ako se to ne poštuje.

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje treba li za vođenje obrta s paušalnim oporezivanjem knjigovođa. To ovisi o nizu čimbenika.

Neki od njih su:

  • djelatnost kojom se bavite,
  • s kime i na kojem području poslujete itd.

Kako biste znali koje sve obveze trebate ispunjavati i kako što uraditi, poželjno je da za sebe zakažete poslovno savjetovanje ili prođete edukaciju vezano uz poslovanje vašeg poslovnog subjekta. Svakako je bitno da se to odnosi na vašu djelatnost i vaš konkretni slučaj.

Savjetujemo da kod odabira poslovnog savjetnika uzmete u obzir stručnost, obrazovanje i iskustvo u području računovodstva i poreza. Stručnjak će vam na razumljiv način objasniti i uputiti vas u sve vaše obveze.

Na taj način spoznat ćete možete li u svom obrtu sve obveze uredno izvršavati samostalno ili vam je potrebna stručna pomoć računovodstva – moći ćete donijeti ispravnu odluku za svoj poslovni subjekt i dalje mirno spavati.

Usluge koje vam mogu pomoći

Info

error: Sadržaj je zaštićen!!!