Hamag bicro zajmovi

Danas kreće zaprimanje zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove

Objavljeno: 25. ožujka 2024.

 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova (MRRFEU) te Ministarstvom poljoprivrede ponovo stavlja na raspolaganje financijske instrumente za poduzetnike. 

Zaprimanje zahtjeva za zajmove kreće danas, 25. ožujka 2024., u 12h putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a,  dok se za jamstva poduzetnici od istog datuma mogu obratiti partnerskim financijskim institucijama.

Za zajmove financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj predviđeno je ukupno 50.000.000 eura, a financirati će se dvije vrste zajmova:

Mali zajmovi za investicije te Mali zajmovi za obrtna sredstva.

Malim zajmovima za investicije kreditirat će se subjekti malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Namjena ovog zajma je financiranje osnovnih sredstava (materijalna i nematerijalna imovina) te obrtna sredstva maksimalno do 30% iznosa zajma. Maksimalni iznos Malog zajma za investicije iznosi 100.000 eura, a kamatna stopa je osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za 1 postotni bod.

Zajmovi za obrtna sredstva namijenjeni su isključivo za financiranje troškova poput: troškovi pripreme proizvodnje, sirovina i materijala, troškovi zaposlenih, zakupa poslovnog prostora, režijski troškovi, opći troškovi i sl. Maksimalni iznos Malog zajma za obrtna sredstva je 30.000 eura, a kamatna stopa je osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za 0,5 postotna boda.

Za male zajmove financirane iz Programa ruralnog razvoja predviđeno 9.000.000 eura.

Zajmovi namijenjeni poljoprivrednicima financiraju se iz Programa za ruralni razvoj. U okviru Programa za ruralni razvoj poduzetnicima će na raspolaganju biti PRR Mali investicijski zajmovi s udjelom za obrtna sredstva do 30%. Maksimalni iznos zajma iznosi 50.000 eura, a kamatna stopa iznosi od 0,1% do 0,25% ovisno o razvijenosti ulaganja jedinica lokalne samouprave.

Alokacija je formirana iz prikupljenih povrata ranije odobrenih zajmova.

Ukoliko subjekti malog gospodarstva budu imali potrebe za većim iznosima za financiranje investicija moći će aplicirati za Pojedinačno jamstvo za ruralni razvoj u maksimalnom iznosu do 1.300.000 eura. Maksimalna stopa jamstva iznosi do 70%, a za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor do 80%. Minimalno trajanje jamstva iznosi 12 mjeseci, a maksimalno 15 godina.

Dodatno, produžen je postojeći jamstveni program PLUS koji je izmijenjen u dijelu jamstva za investicije (Mjera A) na način da je povećan postotak jamstva za investicije sa 50% na 80%. Najveći iznos jamstva za investicije je 2.000.000 eura. U sklopu Mjere B u ponudi su jamstva za obrtna sredstva u maksimalnom iznosu do 1.000.000 eura uz postotak jamstva od 50%.

Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnost zajmova i jamstava subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Uvjeti programa i popis potrebne dokumentacije za prijavu objavljeni su na službenim internetskim stranicama HAMAG BICRO | Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije

Ako trebate pomoć i izradu kreditne dokumentacije, stojimo vam na raspolaganju i rado ćemo vam pomoći da iskoristite ovu dugo očekivanu priliku. Javite nam se s povjerenjem. 

Jer svrha našeg biznisa je uspjeh vašeg biznisa!


Kontakt

error: Sadržaj je zaštićen!!!