Pozitivna ocjena poslovnog plana za samozapošljavanje

Stigla je pozitivna ocjena poslovnog plana i što sad?

Objavljeno: 29. veljače 2024.


Nakon što ste na svoj e-mail zaprimili sretnu vijest o pozitivnoj ocjeni zahtjeva za potporu za samozapošljavanje, vrijeme je za sljedeće korake koje morate odraditi u roku od 30 dana ako želite potpisati ugovor.

  1. Korak je registracija poslovnog subjekta, obrta ili poduzeća, što je moguće obaviti i online. Kada je u pitanju otvaranje obrta, ako Vam je hitno predlažemo osobni odlazak u nadležni ured za gospodarstvo dok kod registracije putem sustava e-obrt poželjno je početak rada staviti s odmakom od 8 dana. Od dokumentacije biti će vam potrebna osobna iskaznica, dokaz o stručnoj spremi i ostalo, ovisno o specifičnosti obrta. U oba slučaja obrtnica i rješenje o obrt stižu u vaš sandučić unutar sustava e-građani.
  2. Nakon uspješne registracije poslovnog subjekta, s obrtnicom i rješenjem o obrtu, potrebno se prijaviti na mirovinsko osiguranje. Za tu svrhu u Narodnim novinama trebate kupiti tiskanicu M-1P i M-11P. Po prijavi na mirovinsko osiguranje automatski ste prijavljeni i na zdravstveno osiguranje.
  3. Budući da ste korisnik mjere za samozapošljavanje nužno je da u banci otvorite transakcijski račun svog poslovnog subjekta. U ovom slučaju poslovanje putem privatnog žiro-računa nije prihvatljivo. Predlažemo da odaberete banku koja najbolje zadovoljava vaše potrebe i u skladu je s vašim budućim poslovnim planovima.
  4. U roku od 8 dana od početka poslovanja dužni ste se prijaviti u registar poreznih obveznika. To ćete najjednostavnije učiniti ispunjavanjem RPO obrasca putem sustava ePorezna. Ako se odlučite osobno predati obrazac nadležnoj ispostavi Porezne uprave, možete ga skinuti sa stranice Porezne uprave ili kupiti u Narodnim novinama.
  5. Nakon što ste uspješno odradili prethodne korake potrebno je ovjeriti bjanko zadužnicu kod javnog bilježnika. Iznos bjanko zadužnice ovisi o visini odobrene potpore, a biti će naznačen u obavijesti o pozitivnoj ocjeni. Bjanko zadužnicu potpisuje dužnik (poslovni subjekt) s fizičkom osobom u svojstvu jamca platca (ovlašteni zastupnik kod poduzeća, druga fizička osoba kod obrta koja nije vlasnik obrta). Troškove solemnizacije snosi korisnik potpore.
  6. Kao posljednje potrebno je zatražiti potvrdu o nepostojanju duga. Potvrdu o blokadi računa i novčanih sredstava ovršenika možete dobiti na šalteru FINA-e ili putem sustava e-građani. Izdavanje potvrde se ne naplaćuje. Ovaj korak pustite za kraj, jer u trenutku predaje zavodu potvrda ne smije biti starija od 7 dana.
  7. Nakon što ste sve navedeno odradili dokumentaciju je potrebno dostaviti zavodu koji će sastaviti ugovor i isti će Vam dostaviti putem e-maila. Morate ga isprintatni u 3 primjerka i potpisati te dostaviti poštom ili osobno zavodu. Nakon potpisa ovlaštene osobe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vaš primjerak Ugovora vratit će Vam poštom.
  8. I čestitamo, jer najkasnije u roku od 30 dana novčana sredstva biti će na vašem računu! Želimo vam puno uspjeha u vašem poslovanju, a za pomoć oko svih pitanja koja se mogu pojaviti tu smo za vas i slobodno se javite. Jer svrha našeg biznisa je uspjeh vašeg biznisa!


Kontakt

error: Sadržaj je zaštićen!!!